Behaag het Landschap

Naar goede gewoonte organiseren de gemeente en de milieuraad opnieuw de actie Behaag het Landschap. Deze keer kan je kiezen uit kleinfruit, fruitbomen en plantklassiekers. De planten kunnen vanaf 15 september tot vrijdag 21 oktober besteld worden aan de loketten van de gemeente en via onze website. Je kan ze vervolgens op zaterdag 19 november tussen 10 en 12 uur afhalen in het gemeentelijk magazijn (Hellegatstraat 1). Let op: deze actie geldt alleen voor de inwoners van Berlaar die het plantgoed in onze gemeente planten. Je bestelling is bovendien pas definitief na betaling via factuur.

Kleinfruit

Kleinfruit in je tuin aanplanten, biedt heel wat voordelen. De vruchten kan je plukken voor eigen gebruik in gerechten en confituur of gewoon als hapje uit de hand. Daarnaast trekken bessen ook de aandacht van vogels die je tuin bezoeken. De meeste soorten hebben weinig verzorging nodig, wat de weekend- en hobbytuinier wel op prijs weet te stellen. Aalbessen en kruisbessen stellen nauwelijks eisen aan hun standplaats. Je verbetert een droge, zanderige ondergrond best wel eerst met compost. Omdat de struik maar oppervlakkig wortelt, is het wel oppassen geblazen bij het hakken en wieden.

Om de kruisbessen te beschermen tegen zonnebrand worden de planten best tussen andere (bessen)struiken of in de lichte schaduw van een boom aangeplant.

Hoewel de smaak van wilde bramen, frambozen, bosbessen, ... nauwelijk te verbeteren valt, is er door veredeling wel winst geboekt op het vlak van vruchtgrootte, houdbaarheid, oogstperiode en ziekteresistentie. Om de struiken goed te laten ontwikkelen, zijn de vermelde plantafstanden aan te bevelen. Aalbessen kunnen echter ook als haag worden aangeplant met een plantafstand van ongeveer een halve meter.

Fruit- en notenbomen

Natuurlijk beheerde boomgaarden zijn de meest gevarieerde levensgemeenschappen in het cultuurlandschap. Zij vervullen een belangrijke ecologische en landschappelijke functie, maar ook een alleenstaande hoogstamfruitboom is zeer waardevol en kan de bezitter voorzien van lekkere en gezonde vruchten.

De best geschikte bodems voor fruit zijn voldoende vochthoudende leem- en zandleemgronden. De bodem mag niet te nat zijn (vooral in de winter), maar best kalk- en humusrijk. Waterzieke gronden moeten ontwaterd worden en bij aanplanting zet je de bomen het best op een 'heuvel' om de wortels te vrijwaren van verrotting. Vooral appels zijn gevoelig voor te natte gronden.

Een droge zandgrond kan je geschikt maken door regelmatig organisch materiaal toe te dienen, maar niet rechtstreeks op de wortels want dan kunnen die verbranden. Ben je van plan om meerdere soorten aan te planten, dan moet je er rekening mee houden dat appels, peren, kersen, notelaars en kastanjes doorgaans grote bomen worden. Pruimelaars en kweeperen blijven eerder klein. Het is belangrijk dat er voldoende licht en lucht aan het fruit komt en dat de bomen dus niet te dicht bij elkaar staan. Respecteer daarom de vermelde plantafstanden.

Fruitbomen eisen over het algemeen veel zon, wat het uitzicht en vooral de smaak van de vruchten ten goede komt. Beschutting tegen koude oosten- en noordoostenwinden en tegen stormachtige westenwinden is aangewezen (houtkant of ander windscherm).

Plantklassiekers en bloembolpakketten

Sierplanten zijn van alle tijden en zoals alles in onze maatschappij zijn ook zij modegevoelig. Sommige soorten of variëteiten dreigen daarom in de vergetelheid te geraken, hoewel ze niet moeten onderdoen voor 'moderne' soorten. Onze grootmoeders en overgrootmoeders hadden ook goede smaak.

Bloembollen worden vaak vergeten bij het inrichten van een tuin. Nochtans zijn het vaak de eerste bloemen van het jaar en kunnen ze kleine toetsen geven in het palet van de tuin. In boomgaarden en fruittuinen zijn ze bijzonder nuttig omdat ze tijdens de vroege bloemperiode hommels en andere bestuivers lokken.

Overzicht en bestelformulier

Een overzicht van de aangeboden planten kan je vinden in deze informatiefolder. Een bestelling plaatsen doe je met het bestelformulier.

Voor meer informatie over de bloembollen is er dit overzicht.

 

Meer informatie

Voor meer informatie over deze actie kan je terecht bij de dienst Milieu (03 410 19 22 of milieu@berlaar.be).

Op zoek naar informatie over de planten? Neem een kijkje op volgende links:

Sering 'Charles Joly' Sering 'Mme Lemoine' - Sering 'Palibin' - Boerenhortensia 'Bodensee' - Boerenhortensia 'Bouquet Rose' - Boerenhortensia 'Mme Emile Moulliere'

Markt 1
2590
Berlaar
03 410 19 00
Gesloten
Meer
Alles weergeven