Nieuws - meest bediscussieerd

In Berlaar gaat in februari een nieuwe actie van start waarmee het lokaal bestuur duidelijk wil maken dat sigarettenpeuken niet zomaar op de grond gegooid mogen worden. Om die boodschap kracht bij te zetten worden er binnenkort zakasbakjes verdeeld.

Het lijkt onschuldig, wat is nu één peuk op de grond? Peuken zijn inderdaad klein, maar elke dag worden er in Vlaanderen 100 000 sigaretten op de grond gegooid. Meer dan de helft van het zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Dit is niet alleen storend, ze brengen ook schade mee voor onze bodem en ons grondwater.

Ook als lokaal bestuur moeten we de nieuwe bijkomende maatregelen van de federale en Vlaamse overheid opvolgen. Dat betekent onder meer dat op vele diensten telewerk momenteel de norm is.

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2024 doen we opnieuw mee met het Vlaams Kampioenschap Tegelwippen. Daarbij breken steden en gemeenten zoveel mogelijk tegels uit en vullen de vrijgekomen ruimte met groen. Meer bloemen, bomen en geveltuinen maken Vlaanderen meer klimaatbestendig, aantrekkelijker voor dieren en nuttige insecten, koeler op warme dagen en ook veel mooier!

Op maandag 22 augustus starten de nutsmaatschappijen met de eerste voorbereidende werken voor de vernieuwing van de dorpskern in Berlaar-Centrum. In de loop van de maanden die volgen zullen zij de nodige aansluitingen van riolering en andere nutswerken voorzien. In het voorjaar van 2023 volgen dan de eigenlijke wegen- en rioleringswerken.

ACTIE VAN 2023 IS AFGELOPEN

Eind 2019 werd de campagne 'Bloeiend Berlaar' in het leven geroepen om onze gemeente groen en landelijk te houden. Want de voordelen van groen zijn bij ieder van ons gekend: we zijn gezonder en voelen ons gelukkiger en minder gestresseerd.

Net als in elke gemeente leven er ook in Berlaar zwerfkatten. Dat zijn katten zonder baasje die zich vrij verplaatsen en voortplanten op voornamelijk openbare plaatsen. Ze leiden een leven vol gevaar, honger en dorst en kampen met allerlei ziekten. Om al dat dierenleed en overlast voor de bevolking te vermijden, werkte het lokaal bestuur in samenwerking met enkele vrijwilligers en dierenartsen een zwerfkattenproject uit.

Elke dag krijgen bijna 30 mensen een hartstilstand buiten het ziekenhuis, waarvan slechts 7 procent dit overleeft. Nochtans is de kans op overleving 70 procent als het slachtoffer binnen de eerste drie à vier minuten wordt gereanimeerd. Om de overlevingskans van een slachtoffer bij een hartstilstand én de eerstehulp-capaciteiten van de bevolking te vergroten, organiseert Rode Kruis Berlaar in maart en april vijf gratis themalessen over reanimeren en defibrilleren.

In 2021 krijgt ieder Berlaars gezin gratis een gele papiercontainer. Gedaan met het verzamelen van papier in kartonnen dozen, en met de slordige stapels oud papier in jouw bergruimte. Binnenkort kan je papier en karton rechtstreeks in een container gooien.

De standaard container die ieder gezin ontvangt heeft een volume van 240 liter. Voldoende groot om het papier en karton van 1 maand in te verzamelen. De container is uniek voor jouw adres, de ophaling blijft gratis. 

Niets dan voordelen

Duurzame ontwikkelingsdoelstellingen (sustainable development goals of SDG’s) zijn een reeks doelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties. Ze bevatten een aantal wereldwijde streefdoelen met betrekking tot duurzame ontwikkeling en vervangen de Milleniumdoelstellingen.

De kantoren van politie Berlaar en Nijlen zijn sinds de coronaperiode enkel nog op afspraak open. Ook de openingsuren van beide burelen werden aangepast.

Maak een afspraak om langs te komen

Om een afspraak bij politiezone Berlaar-Nijlen te maken kon je al terecht op het telefoonnummer 03 466 16 16. Sinds 1 mei 2023 is het ook mogelijk om via de website (www.politie.be/5361/) een afspraak in te plannen.