Nieuws - meest recent

Het lokaal bestuur van Berlaar zal in samenwerking met lokale politiezone Berlaar-Nijlen in het voorjaar van 2024 vier nieuwe trajectcontroles uitrollen. Op de Liersesteenweg wordt in 2023 al een trajectcontrole voorzien, vanaf 2024 komen er ook ANPR-camera’s in de Stationsstraat, de Itegembaan, de Melkouwensteenweg en de Smidstraat.

Vanaf 6 januari 2024 rolt De Lijn Hoppin, de nieuwe mobiliteitsvisie van de Vlaamse overheid, uit. Die visie moet het makkelijker maken om verschillende vervoermiddelen te combineren. In Berlaar betekent dat dat de busverbinding 297 Heist-op-den-Berg – Lier vervangen wordt door lijn 58 die voortaan ook door Koningshooikt rijdt en stopplaatsen kent aan de stations van Berlaar en Heist-op-den-Berg. Lijn 511 Mechelen – Herentals zal dan weer niet langer via Herenthout rijden.

Het lokaal bestuur start een project rond deelmobiliteit. Binnenkort worden er wagens ter beschikking gesteld, die de Berlaarse inwoners vervolgens kunnen reserveren en huren.

Berlaar sloot een overeenkomst af met autodeelplatform ‘Share4Mobility’. Via dat platform wordt het mogelijk om deelwagens in onze gemeente ter beschikking te stellen.

De provincie Antwerpen ontwerpt de fietsostrade F104 Lier-Aarschot. Die zal
26 km lang worden en Lier, Berlaar, Heist-op-den-Berg, Begijnendijk en Aarschot met elkaar verbinden. De fietsroute loopt langs of parallel met het spoor en doorkruist dorpscentra, stationspleinen, velden en bossen. Dagdagelijkse verplaatsingen met de fiets worden veiliger en comfortabeler.

Elektrische steps worden steeds populairder, maar het gebruik ervan is niet altijd zonder risico. Om alles veilig te laten verlopen, gelden er sinds 1 juli 2022 nieuwe regels voor elektrische steps.

Geen elektrische step onder de 16 jaar

Op maandag 22 augustus starten de nutsmaatschappijen met de eerste voorbereidende werken voor de vernieuwing van de dorpskern in Berlaar-Centrum. In de loop van de maanden die volgen zullen zij de nodige aansluitingen van riolering en andere nutswerken voorzien. In het voorjaar van 2023 volgen dan de eigenlijke wegen- en rioleringswerken.

Begin dit jaar zijn de nutswerken voor de heraanleg van de Aarschotsebaan/N10 gestart. De nutsmaatschappijen vernieuwen daarbij hun kabels en leidingen voor elektriciteit, water, gas en telecom. Vanaf dinsdag 16 augustus gaan de nutswerken verder langs de N10 tussen het kruispunt met de Houwstraat en de rotonde Fabiola.

18 tot 24 augustus – Isschotweg afgesloten langs N10

 

Jouw mobiliteit stopt niet aan de gemeentegrens. Daarom heeft de Vlaamse overheid Vlaanderen ingedeeld in Vervoerregio's. Berlaar maakt deel uit van vervoerregio Mechelen. In deze regio zorgen we ervoor dat je je vlot kan verplaatsen en jij ook uit alle hoeken bereikbaar bent. Dit idee noemen we de mobiliteitsswitch.

Waarom gebeurt dit?

Klaar om op de fiets te stappen of een rondje te gaan hardlopen? Kijk dan zeker eerst na of je goed zichtbaar bent voordat je de deur uitgaat!

Als zwakke weggebruiker is het belangrijk om voldoende op te vallen in het verkeer, zodat andere weggebruikers je duidelijk zien. Behalve verlichting kunnen fluorescerende en reflecterende kledij en accessoires daarbij helpen.

Op 22 maart lanceert de VSV (Vlaamse Stichting Verkeerskunde) een grote fietsveiligheidscampagne, waar het lokaal bestuur van Berlaar op intekende. Want ook in Berlaar wordt er heel wat afgefietst, zeker het voorbije jaar viel dat meer dan ooit op. En dat willen we warm blijven aanmoedigen! Want fietsen levert alleen maar voordelen op.