Fiets- en wandelpaden in onze gemeente en omstreken

 

                                                          

Wandelnetwerk Kempense Netevallei is het twaalfde en laatste wandelnetwerk in de provincie Antwerpen. De wandelaar kan nu stappen langs 340 km zorgvuldig uitgekozen wandelpaden in Lier, Berlaar, Nijlen, Heist-op-den-Berg, Herenthout en Hulshout. Met elkaar verbonden via knooppunten en bewegwijzerd met rechthoekige, rood-witte bordjes met nummers.
Dit wandelnetwerk heeft een hoog Pallietergehalte: malse weide, bloemrijke beemden, eeuwenoude hoeven, stemmige kerkweggetjes en karaktervolle herbergen. Het gedroomde decor voor een deugddoende wandeling.

Wanneer je tijdens je wandeling op een probleem stuit (bijvoorbeeld onderbroken route) kan je dit ingeven op 
www.routedokter.be. De wandelkaarten zijn te koop voor 8 euro bij het onthaal van het gemeentehuis (Markt 1). Meer info over dit en de andere 11 wandelnetwerken in de provincie Antwerpen is te vinden op www.antwerpsekempen.be en www.scheldeland.be.

Kostprijs: 8 euro

Berlaar langs trage wegen

Berlaar is een mooie, landelijke gemeente. De beste manier om onze gemeente te ontdekken is daarom per fiets of te voet. Deze folder en routekaart geeft je alvast een mooi vertrekpunt. De folder is een eigen realisatie en werd eind oktober 2018 via alle brievenbussen van Berlaar verdeeld.

Op de kaart binnenin staat een overzicht van al onze trage wegen. Verder vind je er beschrijvingen in terug die het mogelijk maken om zelf leuke verkeersluwe wandelingetjes te maken. Zo kan je op een veilige en rustige manier onze gemeente doorkruisen. We hebben daarbij ook voldoende rustpunten aangeduid.

Verschillende trage wegen lopen ook langs bestaande knooppunten. Die kan je terugvinden op de routeplanner van www.wandelknooppunt.be/, waar je Berlaar vindt in de Kempische Netevallei. Maak gerust een aantal lussen en verken Berlaar op je eigen tempo. In de loop van de volgende jaren hoopt de gemeente nog een aantal nieuwe verbindingen te kunnen creëren.

                                                

Gestelpad

Gestel blijft nog steeds één van de mooiste dorpskernen van Vlaanderen. Fiets of wandel langs de Lambertusplaats of de Nete en maak kennis met onze mooie groene, bosrijke natuurgebieden. Download hier de route.

 

Boerenkrijgpad

De Boerenkrijg deed ook Berlaar in 1798 op zijn grondvesten daveren. Het Boerenkrijgpad onthult de plekjes die het decor van de opstand mee vorm gaven. De wandeling van 6,5 km is grotendeels verhard en bewegwijzerd. Download hier de route.

Fair Trade Ecocyclo

Fietsen langs (h)eerlijke inspiratiepunten in Berlaar. De fietstocht van 32 km voert je langs locaties met een link naar fairtrade en lokale, duurzame voeding.

Ontdek de brochure hier.

                                                 

Ontdek de mooiste dorpen van toen!

Wandelen in een rustige, landelijke omgeving. Klinkt heerlijk, maar waar vind je nog van die rustieke dorpjes? Bij de dienst Toerisme kan je een uitgebreide wandelbox vinden met veertig wandelingen in Vlaamse dorpen en gehuchten, die nog het karakter en het uitzicht van de 'tijd van toen' bewaarden.

De box bevat onder meer een mooie wandeling van 9 km langs de kastelen van Gestel. Elke wandeling bestaat uit een routebeschrijving, een handige kaart, boeiende info over het dorp in kwestie en tips voor tussenstops onderweg.

De prijs bedraagt 24,95 euro.

 

‘Landschapsbelevenissen’ neemt je mee op de fiets doorheen de geschiedenis van het landschap. Via stopplaatsen met tekst en uitleg maak je kennis met bezienswaardigheden die verhalen over vroeger en nu vertellen.

Je doorkruist de vallei van de Grote Nete en de vallei van de Gestelbeek en leert bi over de natuur en het landschap. Je gaat terug naar de tijd van Graaf de Ferraris (omstreeks 1777) en Vandermaelen (omstreeks 1854) en ontdekt waarom je nu nog bepaalde bossen, weiden, heide, hoeves, hoven en kastelen ziet. Je flitst 10 à 20 miljoen jaar terug en komt te weten waarom de Beerzelberg nu het dak van de provincie Antwerpen is.

Je maakt tot slot kennis met de verschillende landbouwteelten en hun relatie met de natuur en het landschap. Dankzij de verschillende hoevewinkels langsheen de landschapsbelevenissenroute kan je genieten van het lekkers dat deze streek te bieden heeft.

Een stopplaats is een plek waar je kan halt houden om over de geschiedenis en de wetenswaardigheden te lezen, en het landschap in je op te nemen. Enkel als er duidelijk bij vermeld staat dat je er hoeveproducten kan kopen of vrij mag rondwandelen is dit ook toegelaten.

Ben je benieuwd? Stap dan op je fiets met dit boekje in de hand en beleef het landschap!

Wandelgebied Pallieterland

De pas vernieuwde wandelkaart “Wandelgebied Pallieterland” bundelt 33 eigenwijze lussen aan de rand van de Antwerpse Kempen.

Breng een bezoekje aan het landelijke Berlaar en Nijlen, verken de groenblauwe rand rondom Lier of kom op adem in de prachtige natuurgebieden van Heist-op-den-Berg, Putte en Boechout. Laat je onderweg verrassen door malse weiden, eeuwenoude hoeves, donkere bossen, massieve forten, kapelletjes, molens en gezellige herbergen.

• Afstand van de lussen varieert tussen 3,5 en 13 kilometer
• Sommige lussen zijn geschikt voor rolstoelen en kinderwagens
• Bewegwijzering, infoborden en banken zijn op het terrein aanwezig
Gratis gpx-bestanden en wandelfiches met praktische en toeristische informatie beschikbaar

Meer weten of de kaart bestellen (prijs = 5 euro)? 03 410 19 00 of info@berlaar.be

Wandelgebied Pallierland is een realisatie van Regionaal Landschap Rivierenland i.s.m. gemeenten Putte, Heist-op-den-Berg, Berlaar, Nijlen, Lier, Boechout en tal van partners.

                                                     

Fietsnetwerk Antwerpse Kempen

Eind 2013 gaf Toerisme Provincie Antwerpen het fietsknooppuntennetwerk in de Antwerpse Kempen een grondige controlebeurt. 40 extra knooppunten, 140 kilometer nieuwe fietstrajecten en vlotte verbindingen met o.a. stadscentra maken het netwerk fijnmaziger, comfortabeler en veiliger.
De nieuwe fietskaart Antwerpse Kempen geeft een up-to-date overzicht van ruim 2.000 kilometer fietsroutes. De twintig inrijpunten op de kaart vormen prima vertrekplaatsen. Ook de langeafstandsroutes en doorsteken via de fiets-o-strades staan erop aangeduid. Toerisme Provincie Antwerpen koos voor één handige recto verso kaart. Ze is scheurvrij en waterbestendig. Bij elke kaart zit bovendien een fijn extraatje: één maand gratis VAB-fietsbijstand voor het hele gezin.

De fietskaart Antwerpse Kempen kost 9,95 euro. Ze is te koop bij de toeristische infokantoren in de Antwerpse Kempen. Online bestellen kan je op www.antwerpsekempen.be.

                                        

Picknicken met een Kempens Karakter

Wie een fiets- of wandeltocht in onze gezellige gemeente wil combineren met een heerlijke picknick kan zich voortaan laten inspireren door een nieuwe brochure van Kempens Karakter. In de brochure ontdek je niet alleen een aantal leuke ideetjes, een overzichtskaart biedt ook een selectie van enkele unieke plekjes. Berlaar is een landelijke, rustige gemeente met ook heel wat natuur. Onze gemeente telt daardoor verschillende pareltjes waar je ten volle van de rust en de stilte kan genieten. Ideaal om er een keertje te gaan picknicken. Met deze gloednieuwe brochure wil Kempens Karakter de meest unieke plekjes van een twaalftal gemeenten in de kijker plaatsen. Krijg je al zin om zelf je picknickmand uit de kast te halen? Laat je dan inspireren door deze picknickbrochure.

                                            

Kempens Karakter bundelt museale schatten

De schatten van de Kempen zijn niet alleen grote musea met prestigieuze kunstwerken. Vaak zijn het onbekende musea met bijzondere inhoud die het verdienen om in de verf gezet te worden. Van verschillende heemmusea, een ondergoedmuseum en een treinmuseum tot een heus diamantmuseum: onze regio heeft het allemaal. Kempens Karakter bundelde twintig bijzondere musea in een handige brochure met telkens een woordje uitleg. De brochure kan je gratis verkrijgen bij Kempens Karakter of bij de dienst Vrije Tijd van de gemeente Berlaar.

 

Erfgoedroutes Open Kerken

Open Kerken vzw heeft, met Europese steun, verschillende wandel- en fietsroutes ontwikkeld met als thema 'Religieus erfgoed in Oost-Vlaanderen, Limburg, Luik, Henegouwen en Namen. Je kan deze brochures vinden op de website van Open Kerken vzw.

 

Winterwandelen met Kempens Karakter

Ieder jaar lanceert Kempens Karakter in samenwerking met verschillende gemeenten een unieke reeks winterwandelingen. In de maanden november, december, januari en februari kan je bijna elke week in één van de gemeenten (Berlaar, Grobbendonk, Heist-op-den-Berg, Herentals, Herenthout, Hulshout, Lier, Lille, Nijlen, Olen, Putte en Vorselaar) een wandeling meepikken. 

De folder is ieder jaar vanaf oktober gratis te verkrijgen aan het onthaal in het gemeentehuis. Meer info over de editie 2022 vind je hier.

 

Molenroute

Statige herenboerderijen, een kerktoren en een wind- of watermolen: zo zag een Kempens dorp er eeuwenlang uit. De molens speelden een cruciale rol in het dorpsleven. De molenaar maalde tarwe tot meel, en koolzaad tot smout. Toen verdrong de industrie de molen naar de achtergrond. Vandaag is het een herinnering aan lang vervlogen tijden … Toch overleefden tientallen magnifieke molens de industrialisering. Hun wieken draaien nog steeds op het ritme van het water en een aantal bijzondere de wind. Tijdens deze fietstocht ontdek je een aantal bijzondere exemplaren.

De folder is vanaf 1 september 2021 gratis te verkrijgen aan het onthaal van het gemeentehuis of kan je hier downloaden.